Amitriptylín pre syndróm dráždivého čreva

Výhody: vždy je lekáreň, lacné, silné antidepresívum

Nevýhody: nie vždy predávať bez lekárskeho predpisu

Začal som piť tento liek v septembri. Ja som trpel IBS, pretože som mal 13 rokov. Tento liek mi predpisoval gastroenterológ, keď mi bolo 15 alebo 16 rokov. Bol to Nycomed amitriptylín, dávkovanie 10 mg a priznávam, že ten efekt som necítil. Remisia prišla po niekoľkých rokoch nejakým spôsobom a na 3 roky som na túto chorobu zabudla. A potom bol stres a všetko sa vrátilo do normálu.

Druhýkrát mi amitriptylín pomohol. Nešiel som k lekárovi, hovorím okamžite. Nebol čas a túžba znovu preskúmať a urobiť diagnózu, s ktorou som žil v tej dobe 8 rokov, a všetky dokumenty a predpisy z predchádzajúcich vyšetrení boli stratené. Naozaj chcela ísť k psychiatrovi, ale zázračne ich Boh vzal.

Lepšie, samozrejme, výrobca Zentiva. Nikdeed necítil zmysel. Videl 25mg v noci, zdravotný stav sa okamžite zlepšil. Bolo by pekné sa tam zastaviť. Ale keďže som sa rozhodol piť podľa inštrukcií, zvýšil som dávku na 100 mg (postupne). Zažil som všetky vedľajšie účinky: sucho v ústach, niekedy to bolo dokonca nepohodlné hovoriť, triašku (naozaj som nemohol vymyslieť), nemohol som ísť na toaletu bez sušených marhúľ a sliviek. Skutočná ospalosť a nevoľnosť neboli, o čom sa každý vždy zmieňuje. Rozhodol som sa vrátiť na 25 mg na noc a niekedy aj na 25 počas dňa, ak bol nervózny, sedel som na tejto dávke až do septembra nasledujúceho roka, niekedy som zabudol piť. Mimochodom, mimochodom, a vzal alkohol, aj keď to nie je podľa pokynov. Neexistovali žiadne hrozné následky tohto porušenia, ktoré sú napísané v pokynoch. Hoci to môže byť preto, že dávka nebola veľká. Naučila sa riadiť auto pod amitriptylínom - tiež žiadne nepríjemnosti a nehody =). Počas dňa sa nevyskytla ospalosť, pretože som liek pil väčšinou v noci. Sen bol dobrý, silný. Ak pijete počas dňa, je to samozrejme ťažké, pretože oči sú zatvorené. Moje zadné dvierka odišli po znížení dávky na 25 a cítil som sa celkom dobre, čo som zabudol na takú bolesť v žalúdku a moja hlava sa začala zraniť menej často. Opustený náhle, pretože začala liečiť ďalšie boľavé, nesúvisiace s gastrointestinálnym traktom. Ak tiež zrušíte, nevšimnete si žiadnu hrôzu. Presnejšie povedané, nič som si nevšimol, okrem toho, že ráno som začal tráviť viac času na WC. Bolesť a kŕče sa vrátili 2 mesiace po zrušení.

Ako výsledok amitriptilínu, môžem povedať nasledovné: droga je stará, ale dokázaná v priebehu rokov a nie jednou generáciou. Pre mňa osobne inšpiruje k väčšej dôvere ako moderné SSRI, napriek ich cene, ktorá by vo všeobecnosti nemala byť indikátorom. Ale bohužiaľ, máme názor, že čím drahšie, tým lepšie. Každopádne, všetko nové je lepšie. V žiadnom prípade. Nemali by sme prehliadať trend farmaceutických spoločností tlačiť svoje nové produkty, ktorých hlavným konkurentom je práve starodávna medicína, ktorá sa osvedčila (amitriptylín v tomto prípade). Nechcem nič povedať proti SSRI a ich účinnosti, nevyužil som ich, pretože Amitriptylín mi vyhovuje úplne. Ale myslím si, že liek by mal byť vybraný podľa pocitov, po konzultácii s lekárom, samozrejme. Amitriptylín nie je všeliek pre každého, rovnako ako akýkoľvek iný liek.

Vplyv amitriptylínu na psychosomatické prejavy a kvalitu života pacientov so syndrómom dráždivého čreva Text vedeckého článku o špecializácii Medicína a zdravotná starostlivosť

Abstrakt 2006 rok, špecialita VAK 14.00.00, autor Dustov A. Abdurahmonov A. Správy Akadémie vied Tadžickej republiky

Existuje 96 pacientov so syndrómom dráždivého čreva (IBS). Zistilo sa, že IBS je exprimovaný pacientom. Nebolo nutné iba znížiť počet pacientov, ktorí podstúpili liečbu.

Vedecký článok o špecializácii Medicína a zdravie z vedeckého časopisu Správy Akadémie vied Tadžickej republiky, Dustov A. Abdurahmonov A.

Skopírujte formátovaný bibliografický odkaz cez schránku alebo kliknite na niektorý z odkazov, aby sa importoval do Správcu bibliografie.

Dustov A. Abdurahmonov A. Vplyv amitriptylínu na psychosomatické prejavy a kvalitu života pacientov so syndrómom dráždivého čreva // DAN RT. 2006. № 10-12. URL: http://cyberleninka.ru/article/n/vliyanie-amitriptilina-na-psihosomaticheskie-proyavleniya-i-kachestvo-zhasni-bolnyh-sindromom-razdrazhennogo-kishechnika (dátum odvolania: 07.01.).

Dustov A. a kol. Vplyv amitriptylínu na psychosomatické prejavy a kvalitu života pacientov so syndrómom dráždivého čreva, správy Akadémie vied Tadžickej republiky 49 (2006). URL: http://cyberleninka.ru/article/n/vliyanie-amitriptilina-na-psihosomaticheskie-proyavleniya-i-kachestvo-zhasni-bolnyh-sindromom-razdrazhennogo-kishechnika (dátum odvolania: 07.01.).

Dustov A. Abdurahmonov A. (2006). Účinok amitriptylínu na psychosomatické prejavy a kvalitu života pacientov so syndrómom dráždivého čreva. Správy Akadémie vied Tadžickej republiky URL: http://cyberleninka.ru/article/n/vliyanie-amitriptilina-na-psihosomaticheskie-proyavleniya-i-kachestvo-zhizni-bolnyh-sindromom-razdrazhennogo-kishechnika (dátum obehu: 07.01.).

Skopírujte formátovaný bibliografický odkaz cez schránku alebo kliknite na niektorý z odkazov, aby sa importoval do Správcu bibliografie.

Dustov A. Abdurahmonov A. Vplyv amitriptylínu na psychosomatické prejavy a kvalitu života pacientov so syndrómom dráždivého čreva // DAN RT. 2006. № 10-12 S. 972-977.

Dustov A. a kol. Vplyv amitriptylínu na psychosomatické prejavy a kvalitu života pacientov so syndrómom dráždivého čreva, správy Akadémie vied Tadžickej republiky 49 (2006).

Dustov A. Abdurahmonov A. (2006). Účinok amitriptylínu na psychosomatické prejavy a kvalitu života pacientov so syndrómom dráždivého čreva. Správy Akadémie vied Tadžickej republiky

Čo pomáha amitriptylín?

Amitriptylínové antidepresívum zo skupiny neselektívnych inhibítorov vychytávania neurotransmiterov. Podľa chemickej štruktúry sa odkazuje na tricyklické zlúčeniny. Používa sa pri liečbe mnohých typov depresie a ich somatických prejavov. Na čo sa predpisuje amitriptylín? Liek má antihistaminikum a anticholinergný účinok, ktorý umožňuje jeho použitie v spastických stavoch hladkého svalstva.

Činnosť a indikácie

Účinok antidepresíva Amitriptylín je, že liek bráni neurotransmiterom, ako je serotonín, dopamín, norepinefrin, aby boli reabsorbované zo synaptickej štrbiny. Táto tricyklická zlúčenina prispieva k akumulácii mediátorov nervového systému, predlžuje a zlepšuje ich účinok, ktorý zmierňuje príznaky depresie. Podávanie amitriptylínu po mŕtvici kompenzuje nedostatok dopamínu v dôsledku smrti nervových buniek, ktoré ho produkujú.

Amitriptylín tiež vykazuje adrenergný blokujúci účinok, má analgetický účinok. Potlačenie receptorov pre acetylcholín vám umožňuje používať liek na abdominálnu bolesť, zmáčanie bedra a hyperaktívny močový mechúr. Antidepresívum sa tiež používa pri liečení vredov potlačením tvorby kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku. Potlačenie tvorby kyselín žalúdočnými bunkami žalúdka tiež vedie k zníženiu chuti do jedla, ktoré sa používa pri liečbe bulímie.

Zoznam patológií, od čoho pomáha Amitriptylín:

  1. Depresia rôzneho pôvodu, vrátane tých s úzkostnou a apatickou zložkou, ako aj somatické prejavy duševných porúch.
  2. Poruchy potravy ako prejav depresie: bulímia (hlad vlk), anorexia.
  3. Prevencia záchvatov migrény.
  4. Látenie detí a hyperaktívny močový mechúr u dospelých.
  5. Neuralgia a syndróm chronickej bolesti s fibromyalgiou, syndrómom dráždivého čreva, rakovinou atď.
  6. Rôzne fóbie.
  7. Stav po mŕtvici, najmä u starších pacientov.
  8. Abstinenčný syndróm, t.j. abstinencie od alkoholu, drog.
  9. Psychózy pri schizofrénii.

Vedľajšie účinky amitriptylínu:

  1. Zvýšená fotosenzitivita v dôsledku paralýzy ubytovania (dilatovaná žiak).
  2. Tachykardia (bušenie srdca).
  3. Črevná atónia, ktorá sa prejavuje zápchou, niekedy obštrukciou.
  4. Atony žalúdka, pálenie záhy, grganie, nevoľnosť.
  5. Znížený tón močového mechúra a retencia moču.
  6. Hypertenzia.
  7. Sucho v ústach a zápach z úst.
  8. Podráždenosť.
  9. Ospalosť.
  10. Poruchy hormonálneho systému: zvýšenie hormónu prolaktínu a opuch prsných žliaz, niekedy uvoľnenie mlieka z nich, porušenie menštruačného cyklu.
  11. Zmeny v biochémii krvi pečene: zvýšené aminotransferázy, priamy bilirubin (syndróm cholestázy žlčovej stagnácie).
  12. Hyperglykémia.

Je to dôležité! Syndróm abstinenčného syndrómu môže byť sprevádzaný cholinergnými účinkami slinenia, gastrointestinálnych spazmov a hnačky.

Kedy je amitriptylín kontraindikovaný?

Je to liek so silným účinkom, ktorý sa rozširuje na kardiovaskulárny a nervový systém. Kontraindikácie Amitriptylín:

  1. Exacerbácia ulceróznych procesov v žalúdku a dvanástniku.
  2. Tachykardia (bušenie srdca).
  3. Hypertenzná choroba srdca.
  4. Atony žalúdka a čriev, stenóza žalúdka pyloru.
  5. Znížený tón močového mechúra.
  6. Hyperplázia prostaty.
  7. Dekompenzované srdcové zlyhanie.
  8. Glaukóm s uzavretým uhlom.
  9. Použitie iných liekov zo skupiny antidepresív je inhibované serotonínovým syndrómom.
  10. Chronické kŕčové stavy antidepresíva môžu zvýšiť záchvaty epilepsie a iných motorických porúch.
  11. Príjem alkoholu. Amitriptylín môže zvýšiť depresiu nervového systému etylalkoholom.
  12. Tyreotoxikóza.

Spôsob použitia

Ako užívať Amitriptylín na depresiu? Vezmite liek prvýkrát v noci po jedle v dávke 25-50mg. Ďalších 5 dní sa od 50 mg trikrát denne.

Terapeutický účinok pri liečbe depresívnych stavov sa objavuje po 2-4 týždňoch podávania. Ak príznaky depresie zmiznú, dávka sa zníži na 50 mg denne. Táto udržiavacia dávka sa užíva počas troch mesiacov, aby sa zabránilo opakovaniu.

Pre prevenciu migrény bolesti aplikovať 25mg-100mg denne.

Pred úplným zrušením amitriptylínu lekári postupne znižujú dávkovanie lieku. Možno, že vymenovanie adaptogénov (rhodiola, ženšen), aby sa zabránilo stiahnutie Amitriptyline, závislosť na ňom je zastavená správnu taktiku liečby.

Neuroleptické fórum - psychiatrová konzultácia online, recenzie liekov

amitriptylínu

Violetta 03.9.2014

A jedna dávka 50 mg amitriptylínu ma nezníži, ani nemá tendenciu spať.

Dokonca nespím ani z dvoch piluliek, ale stále si zvyčajný čas dávam a idem do postele, a viete, zaspím, áno, ale nie hneď, to je všetko, a za 15 minút

marvin 04 sep 2014

marvin 15.9.2014

Olga58 15.9.2014

Amik-vedľajší produkt nejakého druhu, počuli ste o proulpin?

Ide o rovnaký neuroleptikum sulpiridu, ktoré vyrába Česká republika.

Eglonil - to isté, ale lepšie

Silne zvyšuje prolaktín, hmotnosť, často nepokoj.

Vec nie je veľmi, IMHO

marvin 16. septembra 2014

Amik-vedľajší produkt nejakého druhu, počuli ste o proulpin?

Ide o rovnaký neuroleptikum sulpiridu, ktoré vyrába Česká republika.
Eglonil - to isté, ale lepšie
Silne zvyšuje prolaktín, hmotnosť, často nepokoj.

Vec nie je veľmi, IMHO
Eglonil trvalo 4 mesiace, je to trochu pofigizm, len libido je na nule od okraja, ale zaujímalo by ma, aký vplyv má pre-ulpid na črevá, či nervozita zmierňuje, predpisovala som gastro, nepracovala na libide a zdá sa, že pomáha s IBS.

Olga58 16.9.2014

Amik-vedľajší produkt nejakého druhu, počuli ste o proulpin?

Ide o rovnaký neuroleptikum sulpiridu, ktoré vyrába Česká republika.
Eglonil - to isté, ale lepšie
Silne zvyšuje prolaktín, hmotnosť, často nepokoj.

Vec nie je veľmi, IMHO
Eglonil trvalo 4 mesiace, je to trochu pofigizm, len libido je na nule od okraja, ale zaujímalo by ma, aký vplyv má pre-ulpid na črevá, či nervozita zmierňuje, predpisovala som gastro, nepracovala na libide a zdá sa, že pomáha s IBS.

Zo SRK naozaj pomáha, čudujem sa, prečo eglonil nepomohol.

Sulperid, eglonil, proosulpid - je to všetko rovnaké (naozaj. V jednej veci - sulpirid).

marvin 16. septembra 2014

Amik-vedľajší produkt nejakého druhu, počuli ste o proulpin?

Ide o rovnaký neuroleptikum sulpiridu, ktoré vyrába Česká republika.
Eglonil - to isté, ale lepšie
Silne zvyšuje prolaktín, hmotnosť, často nepokoj.

Vec nie je veľmi, IMHO
Eglonil trvalo 4 mesiace, je to trochu pofigizm, len libido je na nule od okraja, ale zaujímalo by ma, aký vplyv má pre-ulpid na črevá, či nervozita zmierňuje, predpisovala som gastro, nepracovala na libide a zdá sa, že pomáha s IBS.
Zo SRK naozaj pomáha, čudujem sa, prečo eglonil nepomohol.
Sulperid, eglonil, proosulpid - je to všetko rovnaké (naozaj. V jednej veci - sulpirid).
Moje telo je veľmi divné, za posledných 10 rokov boli tisíce tisícov piluliek rozdrvené a nevýhodou bol prúd Amika, takže som ho zrušil, kupujem môjho prosulpina, pozrime sa, čo sa stane

Violetta 19. 9. 2014

Ahoj všetci Aj naďalej piť amitriptylín už. 3. 4. ?? mesačne narástol z 42 na 50. No, potom je naša zima drsná, ale nemrznem)

Amitriptyline, naozaj ste magická pilulka!

Našiel som svoje vlastné a som rád))

VLG 21.9.2014

Tak sa ukázalo, dva dni nebrali Amika. Na prvú noc, čiastočná nespavosť, vo dne - neuveriteľná energia, ľahkosť, večer - mierny pocit útlaku, úzkosti, agresie. Druhá noc - bol som schopný spať niečo ako 4 hodiny, ráno - akoby som spal 7-8 hodín, deň - pocit útlaku, ťažkosti, únavy s ničím, neprimeranej úzkosti, agresie, pesimizmu. Pred hodinou som pil 25 mg. ťažkosť a útlak sa postupne stráca, postupne sa vracia samo-vnímanie normálnej osoby. Myslím si, že ak nemôžem vziať Amyka dlhšie, čo sa stane.

Olga58 21.9.2014

Tak sa ukázalo, dva dni nebrali Amika. Na prvú noc, čiastočná nespavosť, vo dne - neuveriteľná energia, ľahkosť, večer - mierny pocit útlaku, úzkosti, agresie. Druhá noc - bol som schopný spať niečo ako 4 hodiny, ráno - akoby som spal 7-8 hodín, deň - pocit útlaku, ťažkosti, únavy s ničím, neprimeranej úzkosti, agresie, pesimizmu. Pred hodinou som pil 25 mg. ťažkosť a útlak sa postupne stráca, postupne sa vracia samo-vnímanie normálnej osoby. Myslím si, že ak nemôžem vziať Amyka dlhšie, čo sa stane.

Nebojte sa vopred, čo to je?

Tam je cesta von pre každú ťažkú ​​situáciu, a častejšie ako ani jeden.

Recenzia: Antidepresívum Nycomed "Amitriptylín" - vynikajúci antidepresívum a dobre znášaný.

Pred použitím tohto lieku sa poraďte so svojím lekárom. Predpisovanie a používanie lieku je prísne zakázané. Prísne dodržiavať dávkovanie.

Toto antidepresívum začalo užívať v súvislosti so zvýšenou úzkosťou, depresiou, ktorá bola sprevádzaná syndrómom dráždivého čreva s hnačkou. Začal som užívať 1/4 pilulky (celá tabletka je 25 mg) raz denne. Dávkovanie sa počas mesiaca postupne zvyšovalo. Teraz beriem 1/2 pilulky ráno a popoludní po jedle a celú pilulku pred spaním. Syndróm dráždivého čreva sa úplne odstránil. Prestal bežať na záchod pred tým, než odišiel pracovať. Spojenie medzi hlavou a bruchom je preč. Depresia odstraňuje, nálada sa stáva hladkou, stanete sa odolná voči stresu. Antidepresívum má dobrý sedatívny účinok. Zvýšená aktivita. Nemala som žiadne suché ústa. Ospalosť ráno a deň nespôsobila.
Amitriptylín dokonale bojuje proti úzkosti, depresii, eliminuje hnačku na pozadí stresu a depresie.

GTR a IBS?

Dobrý deň, Dr. Gorbatov!

O sebe: M - 24 rokov, z Ruskej federácie.
Nasledujúci problém sa obáva, ktorý so mnou držal viac ako 5 rokov.
Poviem vám pozadie, asi 8 rokov som bol v organizovanej zločineckej skupine, kde som bol neustále pod tlakom, a to celkom vážne. Tam, kde často hrozilo ohrozenie života alebo zdravia.
Počas tejto doby som pokazil svoje zdravie, konkrétne nervy.
Teraz je koniec.
V súčasnosti IBS, najmenší stres, mení žalúdok, hnačku, nadúvanie. Gastroenterológ nenašiel nič.
Tam je tiež obchod, neschopnosť relaxovať (v kaviarni, kine, klube, napríklad, som neustále znepokojený, kým som piť docela veľa) moje srdce bije a chcem ísť na záchod.
Neustále sa dopúšťam urážky na malých veciach, ktorým by som nemal venovať pozornosť.
Podráždenosť, stále mi triasla noha, keď sedím.
Skôr ako tam bola apatia, nechcel som nič robiť, len si ľahnúť a pozerať sa na televíziu.
Napríklad:
Včera som išiel do hypermarketu a začal som krútiť žalúdok a začala úzkosť, trápenie a túžba dostať sa domov rýchlejšie. Hodil fenazepam pod jazyk - pustil.

Čo sa týka nálady, keď ideme s priateľmi, všetci sa bavia alebo sa smejú, som nejako vážne, len zriedka sa radujem.
Predtým odporúčal známy lekár amitriptyline pilulky pred spaním, pil časť žalúdočných problémov, prestať piť kvôli ospalosti počas dňa, a nechcel robiť nič iné. Nechcel som sa z neho radovať, upokojenie je s ním dobré.
On sám začal užívať ZOLOFT, dosiahol dávku 100, pijem 7 dní. Všeobecne, pijem to o niečo viac ako mesiac.
Budem piť podľa vašej schémy, kde som čítal tu. Nosím dobre.
Nálada bola o niečo lepšia, pijem ďalej.
Ale situácia so žalúdkom sa nezlepšuje.
Odčítané od vás, že antidepresíva pre somatoformné poruchy nie sú účinné.
Potrebujete tu texty?
To všetko zhoršuje kvalitu života.
SW. Dr Gorbatov, ako vyriešiť moje zdravotné problémy?

Mám ZOLOFT, Elitsiya (Escitalopram), Plisil N (Paroxetín), Fluoxetín, Amitriptylín, Fenazepam.

Komentáre

Akonáhle ste už začali liečbu sertralínom, liek zoloft, potom má zmysel, aby ste s nimi zaobchádzať s jeho logickým záverom.

Ihneď vám poviem, že do 7 dní liečby nie je možné úplne sa zbaviť všetkých vašich duševných problémov, takže budete musieť pokračovať v liečbe sertralínom ďalej podľa nasledujúcej schémy: 100 mg v jednej dennej dávke počas ďalších 2-3 týždňov s následným zvýšením dávky Ak je to potrebné, podľa nasledujúcej schémy: 125 mg - 7 dní, 150 mg - 7 dní, 175 mg - 7 dní, 200 mg je maximálna dávka tohto lieku.

Čo sa týka diagnózy Vašej choroby, nemôžem to s určitosťou vysloviť, ale na prvý pohľad sa zdá, že trpíte úzkosťou a fobickou poruchou, ktorú musíte liečiť jedným z antidepresív triedy SSRI, vo vašom prípade je to sertralín.

Na akom základe ste dospeli k záveru, že trpíte somatoformnou funkčnou autonómnou poruchou v dolnej časti gastrointestinálneho traktu, neviem.

Preto túto diagnózu ponecháme stranou, až kým sa nedosiahnu výsledky liečby sertralínom.
Sertralín vám pomôže vyrovnať sa s vašimi problémami, bude potvrdená diagnóza úzkosti-fobickej poruchy. To nepomôže, v tomto prípade sa vrátime k otázke, či máte somatoformnú poruchu v dolnom GI trakte.

Mimochodom, pre túto chorobu je typicky ťažké detstvo, a to nielen v zmysle toho, čo ste zažili v gangu, ale aj v ťažkých podmienkach v rodine, v ktorej ste vyrastali a vyrastali (urážky, poníženie, fyzické potrestanie, nedostatok lásky, náklonnosti a starostlivosti od rodičia, mobbing spolužiakmi, vrátane, samozrejme, zo strany členov gangu).

Keďže sme sa už zaoberali témou možných príčin Vašej choroby, žiadam vás, aby ste ma informovali o rodine a dedičnej predispozícii k duševnej chorobe v oboch rodičovských líniách, vrátane prípadov chronického alkoholizmu, a či ste utrpeli poranenie pri poranení hlavy.

Drug SLOVAKOPHARMA Amitriptyline - recenzia

Efektívne s IBS

Začal som piť tento liek v septembri 2012. IBS trpí od detstva, od veku 13 rokov. Tento liek mi predpísal gastroenterológ, keď mi bolo 15 alebo 16 rokov. Bol to Nycomed amitriptylín, dávkovanie 10 mg a priznávam, že ten efekt som necítil. Remisia prišla po niekoľkých rokoch nejakým spôsobom a na 3 roky som na túto chorobu zabudla. A potom bol stres a všetko sa vrátilo do normálu.

Druhýkrát mi amitriptylín pomohol. Nešiel som k lekárovi, hovorím okamžite. Nebol čas a túžba znovu preskúmať a urobiť diagnózu, s ktorou som žil v tej dobe 8 rokov, a všetky dokumenty a predpisy z predchádzajúcich vyšetrení boli stratené. Naozaj chcela ísť k psychiatrovi, ale zázračne ich Boh vzal.

Lepšie, samozrejme, výrobca Zentiva. Nikdeed necítil zmysel. Videl 25mg v noci, zdravotný stav sa okamžite zlepšil. Bolo by pekné sa tam zastaviť. Ale keďže som sa rozhodol piť podľa inštrukcií, zvýšil som dávku na 100 mg (postupne). Zažil som všetky vedľajšie účinky: sucho v ústach, niekedy to bolo dokonca nepohodlné hovoriť, triašku (naozaj som nemohol vymyslieť), nemohol som ísť na toaletu bez sušených marhúľ a sliviek. Skutočná ospalosť a nevoľnosť neboli, o čom sa každý vždy zmieňuje. Rozhodol som sa vrátiť na 25 mg na noc a niekedy aj na 25 počas dňa, ak bol nervózny, sedel som na tejto dávke až do septembra nasledujúceho roka, niekedy som zabudol piť. Mimochodom, mimochodom, a vzal alkohol, aj keď to nie je podľa pokynov. Neexistovali žiadne hrozné následky tohto porušenia, ktoré sú napísané v pokynoch. Hoci to môže byť preto, že dávka nebola veľká. Naučila sa riadiť auto pod amitriptylínom - tiež žiadne nepríjemnosti a nehody =). Počas dňa sa nevyskytla ospalosť, pretože som liek pil väčšinou v noci. Sen bol dobrý, silný. Ak pijete počas dňa, je to samozrejme ťažké, pretože oči sú zatvorené. Moje zadné dvierka odišli po znížení dávky na 25 a cítil som sa celkom dobre, čo som zabudol na takú bolesť v žalúdku a moja hlava sa začala zraniť menej často. Opustený náhle, pretože začala liečiť ďalšie boľavé, nesúvisiace s gastrointestinálnym traktom. Ak tiež zrušíte, nevšimnete si žiadnu hrôzu. Presnejšie povedané, nič som si nevšimol, okrem toho, že ráno som začal tráviť viac času na WC. Bolesť a kŕče sa vrátili 2 mesiace po zrušení.

Ako výsledok amitriptilínu, môžem povedať nasledovné: droga je stará, ale dokázaná v priebehu rokov a nie jednou generáciou. Pre mňa osobne inšpiruje k väčšej dôvere ako moderné SSRI, napriek ich cene, ktorá by vo všeobecnosti nemala byť indikátorom. Ale bohužiaľ, máme názor, že čím drahšie, tým lepšie. Každopádne, všetko nové je lepšie. V žiadnom prípade. Nemali by sme prehliadať trend farmaceutických spoločností tlačiť svoje nové produkty, ktorých hlavným konkurentom sú len „starí a penny“ liečitelia, ktorí sa osvedčili (amitriptylín v tomto prípade). Nechcem nič povedať proti SSRI a ich účinnosti, nevyužil som ich, pretože Amitriptylín mi vyhovuje úplne. Ale myslím si, že liek by mal byť vybraný podľa pocitov, po konzultácii s lekárom, samozrejme. Amitriptylín nie je všeliek pre každého, rovnako ako akýkoľvek iný liek.

SRK ČO TABLET DRINK?

Ahoj, povedz mi, čo môžeš poradiť, mám obavy o IBS viac ako 2 roky, príčina IBS nie je jasná, neexistujú žiadne stresy, neboli žiadne obavy.

Jediná vec, na ktorej hriech je pokus vypiť vitamínový set KOMPLIVIT, ktorý mi za 40 minút zakryl tvár akné a boli tu obrovské problémy s mojimi stoličkami, ktoré neboli pred ALL!

Stolička je neustále rozbitá, pokiaľ ide o konzistenciu, kreslo každý deň 1 krát denne.
Mal som jedného psychoterapeuta, pracoval so mnou viac ako rok, pil som amitriptylín a eglonil, efekt tmplex 0!

Potrebujem len liek, ktorý zníži príznaky IBS a spomalí črevný obsah, pretože mám rýchly prechod čriev, pretože z tohto dôvodu nemôžem získať váhu od detstva.
Amitriptylín je pre mňa ideálny, zdá sa to, ale od neho divoká sucho v ústach a nič viac.

Môj gastroenterológ, psychoterapeut mi povedal, aby som predpísal liek pre niektoré IBS, vyvinul som dysbakteriózu z IBS a mal by byť liečený paralelne s IBS, a nie samostatne.
Čo môžete poradiť?

www.preobrazhenie.ru - Klinická transformácia - anonymné konzultácie, diagnostika a liečba ochorení vyššej nervovej aktivity.

  • Ak máte otázky konzultantovi, opýtajte sa ho prostredníctvom osobnej správy alebo použite formulár na stránke našich stránok.


Môžete nás tiež kontaktovať telefonicky:

  • 8 495-632-00-65 Multikanálové
  • 8 800-200-01-09 Bezplatné volanie v Rusku


Vaša otázka nezostane nezodpovedaná!

Boli sme prví a zostali najlepší!

Takéto somatoformné poruchy, ktorých varianty zahŕňajú tento syndróm, sa zvyčajne liečia komplexne - lieky sú tiež spojené s psychoterapiou. Vo vašom prípade sa zdá, že lekári, ktorých ste robili, sú presne opačne - drogy. Ak je dyspepsia spôsobená somatoformnými neurotickými mechanizmami, vyžaduje to, aby bolo v procese systematického psychoterapeutického kontaktu niekedy ťažké a nie rýchle, a následne pri eliminácii vnútorného psychologického konfliktu. Pri somatoformných poruchách ide o znak - emocionálne problémy sú tak hlboko „preplnené“, že na úrovni vnímania človek vôbec nepociťuje úzkosť alebo depresiu, ale telesné, zvyčajne vegetatívne symptómy. Takže dojem bol taký, že táto práca nebola vykonaná alebo bola zablokovaná (pacientom alebo lekárom). Žiadny liek nemôže vyriešiť podvedomý psychologický konflikt, možno ho vykonať len na úrovni inteligencie.

Ak psychoterapeut neodhalí psychologický model neurózy u pacienta (s ktorým pracujeme neskôr), potom neexistuje žiadna diagnóza. Takže to nie je pre nás. A keďže sa zdá, že diagnóza je potvrdená a všetko ostatné je vylúčené, psychoterapia je potrebná. Pozrite sa na vhodný psychoterapeut, takéto prípady nie sú štandardné.

Syndróm dráždivého čreva (IBS)

Nehovoril by som, že to úplne prešlo. Je to nepríjemné pocity. Ale nemám hnačku. Čo som práve nepil. A noshpu, a spazgan, a trup v noci, a duspatalin 3 p za deň, a buscopan 2 p za deň, niekedy všetky naraz, a niekedy, po týždňoch, a fosfol-gel, a colofort. Ale myslím, že to bolo antidepresívum (cipralex), ktoré mi pomohlo na prvom mieste. Úzkosť zmizla a zlepšenie symptómov gastrointestinálneho traktu zmizlo. Mimochodom, eglon, pil som dva týždne. Pomohol.
Nie som zvláštne. u antidepresív. Ale možno budete musieť upraviť dávku Adepresíva. Pravdepodobne ste urobili ultrazvuk.

Všeobecne platí, že po ďalšom záchvate paniky, som stlačil v oblasti slnečného plexu, potom sa mi zdalo, že žalúdok spazmuje, potom, keď to začalo púšťať, išlo nižšie do čreva.

Ak ste boli vyšetrení a všetko je v poriadku, potom je potrebné liečiť úzkosť a svoje obavy. (Myslím, že áno).
Všetky nervové zakončenia sú tkané.

p.s Pijem antidepresívum, len tretí mesiac a vo všeobecnosti cítim zlepšenie, tým lepšie. Čítal som, že sa to stane, takéto príznaky zmiznú, po niekoľkých mesiacoch užívania antidepresív, v dávke zvolenej pre vás, za 3/4 mesiace.

Neviem, aká je pracovná dávka amitriptylínu. Možno je pre teba malá. Možno, že odborníci z fóra, najmä tí, ktorí pijú amitriptylín, niečo vyzvú.
Nájsť tému Amitriptyline, čítať, a opýtajte sa tam taky.

arcam, skúšal som len Trimedat na vymenovanie proktológa. Ale malý zmysel. Môžem ísť na toaletu každý deň alebo každý druhý deň, ale len pri 10-15 gramoch Forlaxu denne. Spočiatku (pred 10 rokmi) to bolo 5 gramov, potom náhle zvýšenie dávky po užití antibiotík. Niekedy sa dávka vráti späť na 5 gramov, ale keď som ju naposledy zdvihol na 15, pijem celý rok. Dávkovanie upravujem podľa mäkkosti obsahu, inak to bolí, viete čo, ešte predtým, ako ste užívali antidepresívum, bola ťažkosť v žalúdku, dokonca ani motilium nepomohlo. Látky, ako sú otruby, semená psyllium (Fitomucil, mukofalk), len zhoršujú môj stav. Zhoršujú sa aj všetky druhy čerstvej zeleniny, ale ovocie sa zlepšuje, napríklad banány. Všeobecne platí, že všetko, čo by malo zvýšiť hmotnosť obsahu a zlepšiť pohyblivosť, je opak.

Áno, zabudol som, že v mojej „praxi“ - Resolori. Zvyšuje peristaltiku, ale z nejakého dôvodu sa odporúča pre ženy. Áno, má účinok, ale existujú vedľajšie účinky - poruchy spánku (pre mňa), dobre a zvláštny stav. Chcem z neho, samozrejme, jesť viac, ale vyrieši môj problém o 10 percent, možno neskôr sa k nemu vrátim.

Ahoj arcam. Neexistuje žiadna bolesť, len zápcha a často dysbakterióza typu kolonizácie tenkého čreva s baktériami (príznaky - stačí jesť sladké, plynový útok začína okamžite). Bylinkové čaje mi tiež odporučil lekár (zmes harmančeka, mäty piepornej, ľubovníka bodkovaného), ale nedali veľa výsledkov. Ľubovník bodkovaný, mimochodom, pil samostatne - ako antiseptikum pomáha pri nadmernom raste baktérií. Odporúčajú sa enzýmové prípravky, ako napríklad CREON 10 000.

Budem sa vzdať Paxilu, pretože to tiež spomaľuje črevá, zajtra budem prosiť o doktora od tsipralex. Čítal som, že mnoho z neho nesie. Tu, ako sa hovorí, ruština je dobrá, ale nemecká.
Skúsil som ešte jedno peklo pred Paxil - brintellix. Uľahčilo sa mu, potom vznikol silný chodník v podobe tepla, ktoré bolo ťažké nosiť, takže som ho zrušil.

IBS sa nastavuje, keď štandardné metódy nemôžu dosiahnuť normálnu funkciu čriev. Nie je to ani diagnóza, ale označenie príznakov, ako je vegetatívna cievna dystónia. Preto sa začínajú pozerať smerom k psychiatrii, pretože sa domnieva, že problémom je skrytá depresia alebo úzkosť. Ak je test zapnutý. -zepam (fenazepam, diazepam.) zlepšuje stav, je to latentná úzkosť, z ktorej sa odpudzujú pri predpisovaní antidepresív proti úzkosti (zistených z rozhovoru s lekárom).
(Ďalším zaujímavým bodom o mne je, že po vypití šálky kávy po určitom čase (10 minút) začína nutkanie na toaletu. A to je divné, káva sa zvyčajne považuje za škodlivý faktor zápchy.)
Všeobecne platí, že keď sú pozorované takéto anomálne reakcie organizmu, znamená to, že v človeku existuje kombinácia neuróz a už hovoria o neurotizácii osobnosti (s predĺženým vystavením neurózam). My, neurotici, sme si zvykli žiť v takom stave, ktorý je sprevádzaný problémom veľkej citlivosti na stres, a ak sa tiež obávame o náš stav, potom vzniká bludný kruh. To všetko tiež vedie k nerovnováhe sertonínu, dopamínu, norepinefrínu a iných neurotransmiterov a nerovnováha vedie k zvýšenej citlivosti. Tiež začarovaný kruh. Prvé kolo je otvorené psychoterapiou a druhé - antidepresívami.

Amitriptyline Recenzie

5 - 0

4 - 0

3 - 0

2 - 0

1 - 0

Najnovšie som začal užívať amitriptylín. Je to tricyklické antidepresívum. Nemôžem povedať, že mám určite depresiu. Na internete som však zistil, že tento nástroj eliminuje pocit úzkosti. Aj keď je daný liek k dispozícii na lekársky predpis, ak si myslíte, že pokyny, môžete si kúpiť bez lekárskeho predpisu. Uľahčite to. Treba však povedať, že sa dôrazne odporúča začať užívať liek presne tak, ako to predpísal lekár. A dnes vám poviem prečo. Ale prvé veci ako prvé.

Najprv by ste mali hovoriť o prednostiach lieku.
Cena. Náklady sa pohybujú od 28 do 60 rubľov na balenie. Dávky sú 10 mg a 25 mg. Vzal som druhú možnosť.

Množstvo v balení. 50 tabliet. Pomerne veľký balík. Ak pijem 2 kusy denne, bude to stačiť na 25 dní.

Rýchla akcia Účinok prijímania finančných prostriedkov sa prejavuje za pol hodiny. Úzkosť sa stáva menej, nálada sa začína zlepšovať. Veľké sa zlepšuje a zaspáva a spí. Mimochodom, na to si nesťažujem, ale stále.

Vysoká účinnosť. Amitriptyline mi veľmi pomohol. Zatiaľ šťastná. Pite to týždeň. Mimochodom, maximálny účinok látky sa vyvíja až po približne 2 týždňoch. To je uvedené v poznámke k lieku.

Teraz je potrebné povedať o nedostatkoch nástroja.
Nepríjemná chuť. Tablety sú nepríjemné, horké. Ale je možné trpieť.
Mnohé kontraindikácie. Existuje množstvo ochorení, pri ktorých je amitriptylín kontraindikovaný. Je nežiaduca aj v tehotenstve a tiež pri kŕmení dieťaťa prsníkom. Preto nie je možné ignorovať oboznámenie sa s pokynmi pre liek.

Závažné vedľajšie účinky. Ich zoznam v abstrakte vyzerá dosť pôsobivo. Osobne som mal: zmätenosť, oslabenie pozornosti, pálenie a sucho v ústach, veľmi silný smäd. Toto sú bohužiaľ najčastejšie vedľajšie účinky. Mimochodom, našiel som riešenie v tejto situácii. Len pite pilulky pred spaním. Ale nezmenené bolo zníženie sexuálnej túžby. A zvýšenie dávky je tiež najvhodnejšie urobiť v noci. Myslím, že je celkom jasné, prečo. Je potrebná starostlivosť. Toto sa vzťahuje na špecifické pokyny v anotácii. Sú povinní čítať.

Nie je kompatibilný so všetkými liekmi. Napríklad zvyšuje účinok sedatív a hypnotík. V takýchto situáciách hovoríme o silnej depresii centrálneho nervového systému. Nie je to najužitočnejšie a kombinácia s alkoholickými nápojmi.
Pravdepodobnosť abstinenčného syndrómu. Možno s ostrým zastavením prijímania finančných prostriedkov. Zníženie dávky má byť postupne.

Ak budeme hovoriť o tejto drogy všeobecne, potom môžem odporučiť. Ale nezabudnite na opatrnosť, pretože predávkovanie môže mať dosť zlé následky.

otázky

Môžem liečiť syndróm dráždivého čreva v chronickej forme?

Je chronický syndróm dráždivého čreva liečiteľný?

Syndróm dráždivého čreva je chronická patológia. Kritériom chronickej alebo akútnej formy ochorenia je trvanie symptómov, povaha ich výskytu. Pre akútnu formu ochorenia je charakteristický rýchly a náhly nástup symptómov, ako aj trvanie ochorenia v priebehu 2 až 6 týždňov.
Diagnóza syndrómu dráždivého čreva je založená na osobe, ktorá má špecifické sťažnosti najmenej 12 týždňov v roku, čo vylučuje možnosť akútnej formy patológie (pretože akútna forma nemôže trvať 3 mesiace v roku).

Liečba syndrómu dráždivého čreva je založená predovšetkým na stabilizácii psycho-emocionálneho pozadia človeka. Takže na vyliečenie patológie je potrebné vylúčiť príčinu ochorenia. Ako je známe, hlavnou príčinou vzniku syndrómu dráždivého čreva je nestabilita emocionálneho pozadia osoby, pod vplyvom ktorej dochádza k zmene črevnej motility. Preto je liečba na odstránenie rôznych duševných porúch.

Duševné poruchy zahŕňajú:

  • malá a závažná depresia;
  • úzkostné poruchy;
  • obsedantno-fobické poruchy;
  • hystéria;
  • neurózy;
  • psychózy;
  • záchvaty paniky.

Vo všeobecnosti je liečba založená na použití antidepresív a trankvilizérov. Účinnými liečivami pri liečení syndrómu dráždivého čreva sú tricyklické antidepresíva so sedatívnym účinkom a antidepresíva zo skupiny selektívnych inhibítorov spätného vychytávania serotonínu (SSRI). Amitriptylín patrí do prípravkov z prvej skupiny. Dávkovanie akéhokoľvek psychotropného liečiva, vrátane amitriptylínu, vykonáva iba lekár.

Dávkovanie je vybrané na základe:

  • vek pacienta;
  • závažnosť duševnej poruchy;
  • prítomnosť sprievodných patológií.

Spôsob použitia amitriptylínu je tiež individuálny. Spočíva v postupnom zvyšovaní dávky na dosiahnutie požadovaného sedatívneho účinku. Napríklad, predpísané 25 miligramov dvakrát denne. Každý týždeň sa dávka zdvojnásobí a dosiahne optimálnu udržiavaciu dávku 150 miligramov denne. Účinok liečby amitriptylínom sa pozoruje po 3 až 4 týždňoch. Ak sa po mesiaci stav pacienta nezlepšil (záchvaty paniky a úzkosť pretrvávajú a črevné príznaky sa zhoršili), liek sa nahradí iným. Zrušenie drogy nastáva postupne ako jej vymenovanie.
Tricyklické antidepresíva sa predpisujú hlavne na syndróm dráždivého čreva s prevahou hnačky a vo výnimočných prípadoch na zápchu.

Zo skupiny SSRI sa pri liečbe syndrómu dráždivého čreva používa:

  • sertralín - 100 miligramov denne;
  • Fluoxetín, 20 až 40 miligramov denne;
  • paroxetín, 10 až 20 miligramov denne ráno.

Účelom týchto liekov je aj postupné zvyšovanie dávky a ich postupné vysadzovanie. Z trankvilizérov používa meprobamate 200 miligramov denne.

Voľba lieku je založená na povahe mentálnej poruchy u človeka. Sertralín je účinný pri obsedantno-fobických poruchách, paroxetíne pri úzkostných poruchách, fluoxetíne v miernych depresiách, amitriptylíne pri ťažkých depresiách. Liečba psychotropnými liekmi na syndróm dráždivého čreva je dlhá (najmenej šesť mesiacov). Vzhľadom na vysokú toxicitu liekov sa má kontrolovať všeobecným a biochemickým krvným testom, ako aj elektrokardiogramom.

Symptomatická liečba syndrómu dráždivého čreva je odstránenie symptómov ochorenia, ako napríklad:

  • zápcha;
  • hnačka;
  • porušenie konzistencie stolice;
  • plynatosť;
  • bolesť brucha.

Odstránenie týchto príznakov spočíva v použití nasledujúcich prostriedkov:
  • adstringenty - loperamid, smecta;
  • laxatíva - senadexín, duphalac;
  • liečivá proti kašľu - espumizan, kôporová voda;
  • antispasmodiká - drotaverín, papaverín.

Symptomatická liečba syndrómu dráždivého čreva neodstraňuje príčinu ochorenia, ale odstraňuje jeho symptómy a uľahčuje ľudskú pohodu.

Amitriptylín: prehľad a skúsenosti s aplikáciou

Opakovane som spomínal amitriptylín - ako vo veľkom článku o antidepresívach, tak aj v článku o ich typoch. Je na čase, aby sa o tomto lieku vytvoril samostatný materiál. Najmä preto, že o ňom mám čo povedať.

Dnes je to moje obľúbené antidepresívum. Prenášam to lepšie ako ostatné, moja pracovná kapacita sa neznižuje, v mojej hlave nie je hmla. Jeden mínus - pri terapeutických dávkach (stredných a vysokých) z toho sa ponáhľa. Hovorme však o všetkom podrobnejšie.

Prvýkrát som počul o amitriptiline od môjho nie úplne normálneho priateľa, od ktorého ho jeho príbuzný vzal. Všeobecne povedané, zovšeobecniť všetko, postavil ho na rovnakú úroveň ako haloperidol, čo je vážne neuroleptikum pre absolútne psychos (napríklad schizofrenikov). Takže pre mňa sa amitriptylín spájal s úplnou abnormalitou. Áno, a pri prvej návšteve u lekára mi povedala niečo ako "dobre, môžem vám samozrejme priradiť lacný amitriptylín, potom nebudete môcť chodiť neskôr." Jo. Bol som skvelý pod amitriptylín. Nie je to tak hrozné drogy, ako sa nám snažia ukázať. Mimochodom, prešiel som k nemu z "ideálneho" tsipraleksa, ktorý nikdy nebol schopný úplne odstrániť moje záchvaty paniky.

Čo pomáha amitriptylín?

Z depresie, záchvaty paniky, úzkosti a tak ďalej. Patrí do veľkej skupiny tricyklických antidepresív, ktoré sú dostatočne silné, ale len v prípade, že je dávka adekvátna. On je veľmi rád, že sa podáva v nemocniciach, pretože to takmer okamžite dáva účinok kvôli skutočnosti, že anti-úzkosť a soporific účinok objaví po prvej dávke. Antidepresívum sa vyvíja postupne a môžete sa naň spoľahnúť len za tri týždne.

Na chronickú bolesť sa často používa aj amitriptylín. Sú dokonca liečení na vred! Liečbu je však možné začať až po uplynutí akútneho obdobia. Môžem tiež s istotou povedať, že liek dobre bojuje s bolesťou v črevách, najmä ak sú spôsobené takou nepríjemnou diagnózou ako syndróm dráždivého čreva. Amitriptylín pomáha s migrénami (pravda pomáha, testuje!). Pri všetkých týchto vredoch sa dávky zvyčajne prijímajú menej ako pri depresii.

výrobca

Osobne som sa stretol s tromi rôznymi amitriptylínmi - Dánskom (Amitriptyline Nicomed), Slovinskom a Ruskom. Niekto hovorí, že ten rozdiel necíti, niekto argumentuje, že iba Slovinčina je dobrá. Z osobnej skúsenosti môžem povedať, že sa mi páči Amitriptyline Nicomed zo všetkého najviac - teraz pijem práve to. Pôsobí jemnejšie, od neho som si nevšimol, že účinok „prelepili prašnú tašku cez hlavu“. Samozrejme, že je drahšie ako domáce, ale ľudia, stále stojí 55 rubľov pre 50 tabliet 25 mg! Je to skoro za nič! Mimochodom, niektorí začínajú pochybovať o príprave s takými nákladmi, ale hovorím vám so všetkou zodpovednosťou - neváhajte! Koná a ako.

dávkovanie

Amitriptylín je dostupný v dvoch dávkach - 10 a 25 mg. Minimálna terapeutická dávka je 75 mg denne. Antidepresívny účinok liečiva sa zistí v dávke najmenej 150 mg denne - to je 6 tabliet po 25 mg. Môžu byť distribuované približne takto - 2-2-2 (ráno-deň-večer), 3-3 (ráno-večer), 1-1-4 (ráno-deň-noc). Inštrukcia vám umožní piť väčšinu dávky v noci, pretože liek má pomerne závažné vedľajšie účinky (najmä na začiatku príjmu), a potom pili a ľahli si, zaspali, nič necítili.

Okamžite poviem, že lekári mimo nemocníc sa vyhýbajú predpisovaniu normálnych dávok amitriptylínu. Neviem prečo - majú strach, možno, že pacient sa k nim nedostane neskôr, padne niekde na ceste? Naposledy, keď som povedal, že zvyčajne užívam tri tablety denne (to je veľmi 75 mg), bol som požiadaný - „nie je to, koľko?“. To hovorí dobre o profesionalite lekárov v psychiatrických nemocniciach, pretože dávkovanie menej jednoducho nebude mať požadovaný účinok. Alebo jednoducho dúfajú, že s malým dávkovaním pacient dostane účinok proti úzkosti a nie je potrebné viac?

V malých dávkach podľa pacientov aj výskumníkov prevažuje iba sedatívny a hypnotický účinok. Používam ho pravidelne a zvyčajne mám dva týždne na 50 mg, aby som sa vrátil späť. Ale ak potrebujete vážny účinok - potom nemôžete robiť bez vážnych dávok.

Je potrebné začať príjem s minimálnou dávkou, ako keby ste okamžite vypiť pilulku 25 mg, potom budete znížiť tak, že potom nechcete pokračovať. Polovica, a to - v noci. Každé 3-4 dni pridajte polovicu, kým nedosiahnete 75 mg denne. Sadnite si na túto dávku, nechajte si na to zvyknúť. Potom môžete pridať tabletu za týždeň do požadovanej dávky - pripomínam, že by nemala byť nižšia ako 100-150 mg. Hneď ako dosiahnete požadovanú dávku, môžete počítať 3 týždne. Neexistuje žiadny požadovaný efekt - zvýšiť viac. Doma neodporúčam piť viac ako 150 mg, takže ak sa rozhodnete urobiť, potom sa poraďte so svojím lekárom alebo choďte do nemocnice.

Prečo podpisujem počiatočné a ďalšie dávky? Pretože aj keď amitriptylín je dobre študovaná droga, mnohí lekári robia dosť vážne chyby. Ihneď sú predpísané veľké dávky alebo sa na začiatku nechcú dostať na minimálnu terapeutickú úroveň. Ale v každom prípade vždy odporúčam, aby všetky zmeny v dávkach boli koordinované s lekárom, a ak niečo robíte sami, potom je to len na vlastné nebezpečenstvo a riziko.

A pamätajte, že berieme betablokátory (ako napríklad anaprilín) významne zvyšujú koncentráciu amitriptylínu v krvi, takže dávkovanie by malo byť minimálne (najlepšie zo všetkých - dvakrát nižšie ako je požadované).

Trvanie príjmu

Amitriptylín sa má piť v správnej dávke počas šiestich mesiacov (počítajúc od úplného vymiznutia príznakov). Potom môžete znížiť dávkovanie - veľmi, veľmi postupne, na pol týždňa a potom pokryť abstinenčný syndróm. Nie je tak silný, ako je v tom istom Paksil, ale pre niektorých môže priniesť neuveriteľný pocit. Vždy som hladko zredukovala, takže som necítila nič také.

Keď znížiť na 2-3 tablety denne, sedieť na túto dávku o niečo dlhšie, neznižujú až do konca. Ide o udržiavaciu dávku, ktorú možno užívať tak rok, ako aj niekoľko rokov. Ak nepodstupujete psychoterapiu, možno budete musieť túto dávku piť počas celého života. Zvyčajne sa dostávam po približne jednomesačnom období depresie, ak užívam pilulku dlhý čas a po dvoch týždňoch, ak bol kurz krátky. Preto je najlepšie neznižovať na nulu, ponechať minimálnu dávku. Teraz mám jednu tabletu denne, zatiaľ čo dosť.

Vedľajšie účinky

Oooh, toto je len obrovské pole pre písanie Talmudov. Budete mať vedľajšie účinky z akéhokoľvek antidepresíva, ale niektorí ľudia volajú amitriptylín jednoducho otrasný liek v tomto ohľade. No, vlastne to nie je tak desivé. Čo teda môžete mať?

Sucho v ústach. Toto je prvá vec, o ktorej vám lekár povie. Niektorí hovoria, že je ťažké dokonca hovoriť, jazyk sa neotáča v ústach. Nemal som to ani pri vysokých dávkach. Neviem, čo je so mnou zlé.

Tachykardia. Pulz v pokoji môže byť až 120 úderov za minútu. V mojom prvom kurze som sa tejto bočnej práce bál, ale postupne sa všetko upokojovalo. Maximálne môže byť 90-100 ťahov. Mimochodom, vo všeobecnosti sa amitriptylín považuje za kardiotoxický, to znamená, že môže začať pôsobiť do srdca. To sa však týka len vysokých dávok a dlhého času príjmu. Ale v každom prípade je lepšie každých šesť mesiacov urobiť EKG.

Dilatovaní žiaci. Všetci si vás môžu vziať za narkomana (nosiť slnečné okuliare, ha ha!). Ale postupne to prejde. Osobne som to nemal.

Zápcha. To môže byť skutočný problém, ak sa vám nepodarí uchopiť chvost naraz. Ak máte tendenciu k tomuto podnikaniu, potom je najlepšie začať používať viac vlákien. A ak to nepomôže, potom je tu nádherný liek duphalac, ktorý môžete piť na dlhú dobu.

Slabosť, letargia. Určite to bude na začiatku recepcie. Berieme základnú dávku na noc a čakáme, kým sa telo prispôsobí. Postupne všetko prejde.

Znížené kognitívne schopnosti. Bowler prestane variť. Stáva sa to aj na začiatku liečby. Osobne vždy so mnou varí, ale nie každý ako ja. Je potrebné vydržať. Prirodzene, nemusíte začať užívať amitriptylín pred dôležitými skúškami alebo projektmi, inak ho doplníte.

Zvýšenie telesnej hmotnosti. Toto je pre mňa hlavná strana amitriptylínu! Zvyčajne získavam 10 až 25 kg na kurz, a to je veľa! Môj lekár sa ma pokúsil dať na diétu, ktorá zakázala takmer všetko. Nefungovalo to, boli neúspechy, a preto som získal ešte viac, ako som mohol. Takže teraz len "vzdávam sa vôli vĺn" a mrzačím. Ale zároveň sa snažím chodiť a športovať, aby som minimalizoval škody.

Amitriptylín a anestézia

Inštrukcie pre liek hovorí, že ak ho užívate, musíte informovať lekára, ktorý vám dá anestéziu - či už lokálnu alebo všeobecnú (môže to byť napríklad zubár). Ale v praxi budete mať zmätenú tvár a úplnú neznalosť toho, čo je amitriptylín, a aké nebezpečné to môže byť počas anestézie. Tento problém ma veľmi zaujímal, a to som zistil. Ak pijete stredné alebo vysoké dávky amitriptylínu, potom je najlepšie v tomto bode anestéziu odmietnuť. Ak by to bolo bez tohto, potom by to mala byť minimálna možná dávka anestetika na krátky čas. Najlepšie je robiť všetko na klinike, kde je všetko, čo potrebujete v prípade, že sa dostanete von. Vo všeobecnosti je lepšie, ak klinika nie je ďaleko od nemocnice. Scary? To som ja taky. Takže je najlepšie nemiešať amitriptylín s anestéziou. No, pri nízkych dávkach môžete, samozrejme, ale aj opatrne.

Lekári recenzia

Lekári zvyčajne chvália tento liek ako jeden z najviac študovaných. Podľa neho je veľa výskumov, kde sa podrobne analyzuje dávkovanie a účinok. Okrem toho existuje ďalšia nuancia. Veľa ľudí s depresiou a / alebo záchvaty paniky nemôže pracovať. Preto nemajú veľa peňazí. A teraz si myslím, že je lepšie - droga za 5 tisíc mesačne (antidepresíva sú teraz drahé) alebo za 200 rubľov?

Ak lekár pracoval s neurózou a hraničnými stavmi, potom bude poznať liek vo vnútri aj vonku. To je všetko, čo som napísal vyššie, bude mať na mysli, priradenie vám amitriptylín. Ak ste nepracovali, potom neváhajte a pomôžte mu, porozprávajte sa o zvýšení dávky, ak sa vám pokúsi predpísať dávku nízkej dávky, a ak si plánujete začať s dávkou 75 mg denne, neužívajte celú pilulku naraz.

Recenzia pacienta

Čítal som veľa z nich - ako v príprave na tento materiál, tak predtým. Každý píše, že liek je účinný. Vážne som sa nestretol s jedným slovom so slovami, ktoré mu amitriptylín nepomohol. Každý však súhlasí s tým, že jeho vedľajšie účinky sú len cín. Mnohí sa stále vracajú k amitriptylínu, dokonca aj keď vyskúšali iné lieky. Osobne to považujem za najlepšie pre seba.

Mnohí ľudia tiež píšu, že v dávke do 150 mg za deň ho odreže, a ak je vyššia, potom, naopak, začnete zachytávať výstuže. Tu môžem povedať, že ja osobne odrezávam len na začiatku a potom s akýmikoľvek dávkami - nie. Som celkom šťastný a môžem pracovať.

Amitriptylín je dobrý, dobre študovaný, efektívny a zároveň veľmi lacný liek. Všetky jeho vedľajšie účinky sa prejavujú hlavne na samom začiatku. Ak ich nechcete vidieť všetky, začnite s malými dávkami. V budúcnosti choďte na vhodnú dávku a vypite ďalších šesť mesiacov po tom, čo sa všetko vráti do normálu. Nebojte sa tohto lieku - je to naozaj dobré!